o miolo

Nestes períodos nos que as referencias a restaurantes baixan por necesidade, son tempos para mergullar na rede na procura de lembranzas de visitas anteriores ou, mellor, na busca de pistas para próximas saídas.

Luis_Domenech
(Procedencia da Foto: Facebook do propio autor)

Un dos meus lugares favoritos está a ser La buena pitanza, de Luis Domenech.
Cheguei na procura de reseñas de restaurantes de Galicia e atopei unha extensión do blog que, xa polo nome, chamou poderosamente a miña atención: Comer ben e a poder ser barato.
Dentro, Guías para comer e tapear en... Galicia, Donostia, Madrid y Valladolid.
A guía de restaurantes de Galicia, subtitulada ‘
Elixindo un bo lugar para comer e gozar da comida’, pareceume unha aportación moito máis que interesante, un novo punto de vista, persoal, relativamente afastado dos lugares comúns.

madrid-fusion
(Procedencia: da web de Madrid Fusión)

Entre as entradas recentes de La buena pitanza atopo esta, de título Madrid Fusión: La nueva lista con los mejores sitios para comer en España.
Seica nesta edición 2014, e como gran novidade, a Mostra Internacional da Gastronomía Madrid Fusión programou unha actividade estrela consistente en dar a coñocer cales son os establecementos que, segundo o Xurado de Madrid Fusión –algo máis de 40 periodistas gastronómicos, dos de máis renome– resultarían elixidos para ocupar os lugares de honra da mellor restauración en España.
A votación realizouse en base a 10 categorías e partindo dunha serie de propostas pechadas para cada unha delas.
O número e a categoría dos xurados confire unha certa garantía ás votacións.
O papel do galegos foi o seguinte:

1. Categoría Nova alta cociña:
          6: Culler de Pau (O Grove) Javier Olleros
Outros restaurantes galegos sometidos ao veredicto do xurado nesta primeira categoría foron: A Estación (Cambre), Casa Marcelo (Santiago), Árbore de Veira (A Coruña), Acio (Santiago), Paprica (Lugo), Casa Solla (Poio), Silabario (Tui), Pandemonium (Cambados), Maruja Limón (Vigo) e Pepe Vieira (Poio).

2. Categoría Clásicos modernos:
          Ningún restaurante galego entre os 10 seleccionados.
Restaurantes galegos sometidos ao veredito: España (Lugo), Galileo (Ourense), Yayo Daporta (Cambados)

3. Categoría Bistros, Casas de comida e Tabernas:
          10: La Casilla (Betanzos, A Coruña)
Tamén ‘nominados’: A  Tafona Casa de Xantar (Santiago), Casa Ramallo (Rois), El Manjar (A Coruña), Villaronta Ribadeo (Ribadeo)

4. Tapas, Gastrobares e Postos de mercado:
          6: A barra de Acio (Santiago)
Tamén ‘nominados’: Singulario (Santiago), Pazo de Altamira (Santiago), Pandelino (A Coruña), Tapería Castelao (Santiago), Mar da Vila (Noia), Mesón O´Pote (Betanzos), Mesón O´Bo (A Coruña), Cantina da Curtidoría (Santiago), Abastos 2.0 (Santiago), O Lagar da Platería (O Grove), Artemar (Cangas do Morrazo), Vinoteca Bagos (Pontevedra), La Taberna Vikinga (Catoira) y A Mordiscos (Vigo).

5. Chiringuitos e Restaurantes de praia:
          7: Loxe Mareiro (Carril, Vilagarcía)
Tamén ‘nominado’: El Chiringuito (O Grove)

Nas categorías 6 (Arroces), 7 (Asadores casteláns) e 8 (Asadores de carne e peixe) non había ningún restaurante galego entre os propostos.

9. Marisquerías e peixes:
          1. D’Berto (O Grove)
          6. Nito (Viveiro)
          9. Mar Viva (A Coruña)
Tamén nominados: El Refugio (Oleiros) e Campos (Lugo)

Na categoría 10 (Cociñas do mundo) e na categoría extra (Cociña doce, pastelerías e xeladerías) tampouco había ningún representante galego.

Unha opinión máis.
As listas completas dos restaurantes seleccionados nos 10 primeiros lugares de cada categoría podedes atopala na páxina de Luis Domenech.